Home Vodič za izbor mašina za pranje veša

Vodič za izbor mašina za pranje veša

od Gigatron

Vodič za izbor mašina za pranje veša

Mašine za pranje rublja aktuelne generacije zapravo su visoko sofisticirane sprave koje obavljaju čitav niz inteligentnih radnji, vode računa o prirodnoj sredini, štede struju i vodu, reaguju na količinu i vrstu rublja koje u njih stavite i sl.

Upravo stoga, pročitajte pažljivo uputstvo koje ćete dobiti uz vaše novo mehaničko mezimče. Obratite pažnju: ukoliko uz određenu mašinu ne dobijete uputstvo za upotrebu na srpskom jeziku, toplo preporučujemo, zaobiđite tu mašinu, sve iako je možda u pitanju renomirana svetska marka.

Razlog za ovakvu preporuku nije toliko patriotski koliko je praktičan: nepostojanje uputstva na lokalnom jeziku, pored toga što ćete se teže snaći sa rukovanjem, znači i to da podrška potrošaču od strane proizvođača i uvoznika ne postoji ili je slaba, slab je ili nikakav servisni sistem i izgledni su potencijalni problemi sa nabavkom rezervnih delova; i drugo, ne manje važno: ta mašina nije pravljena za naše tržište, već po pravilu za neko egzotičnije.

Ozbiljni uvoznici, opredeljeni da se učvrste na domaćem tržištu, ne postupaju tako prema potrošaču, i njih ćete prepoznati kako po maloprodaji na uglednim mestima, tako i po vidovima podrške koje su spremni da vam ukažu. Telefonsku info liniju za potrošače doduše uvelo je svega par najvećih firmi za sada, ali nadamo se da će ih i ostali u tome slediti.

Prvo što ćete primetiti na svakoj mašini kada uđete u prodavnicu je nalepnica sa sistemom standardizovanih simbola koja izgleda kao na slici s leve strane. Reč je o standardu EZ propisanom za osnovne performanse mašina za rublje, a prikazani rezultati dobijeni su pri testiranju mašina u programu za pranje pamuka na 60° C. Nalepnica koju bi trebalo da vidite na svakom aparatu u radnji, predstavlja njegovu ličnu kartu, zato ćemo ukratko objasniti šta u istoj zapravo piše.

ENERGETSKI UČINAK

Prvi podatak na nalepnici je veliko slovo od A do G, i označava klasu potrošnje električne struje u koju data mašina spada. U klasi A su mašine koje potroše manje od 0,19 kWh po 1kg rublja (ili 0,95 kWh za 5 kg rublja) za ispunjenje jednog ciklusa pranja, a u sledećoj rubrici naveden je podatak koliko tačno kilovat sati mašina troši za jedan ciklus. Mašine koje troše više od propisanih 0,31 kWh za 1 kg (1,55 kWh / 5kg) rublja za D klasu zabranjene su za prodaju u EZ.

KVALITET PRANJA

Ova kategorija, verovatno najbitnija za kupca, razvrstava mašine u klase od A do G, na osnovu standardnog testa EZ za učinak pokazan pri pranju mrlja od uzoraka ugljene čađi, krvi, čokolade i vina.

BROJ OBRTAJA PRI CENTRIFUGI

Kategorija na koju su proizvođači naročito ponosni, ali koja ne menja ništa bitnije u kvalitetu pranja – i mašina sa 400 obrtaja centrifuge može imati učinak klase A pri pranju. Na tržištu ćete sresti mašine sa brojem obrtaja od 400 do 1600, ali obratite pažnju na to da li pritom imaju i regulator broja obrtaja, jer osetljivije tkanine ne smeju da budu podvrgnute centrifugi snažnijoj od 400 obrtaja. Konkretna prednost koju dobijate od većeg broja obrtaja je to što je rublje bolje oceđeno — na 400 obrtaja 90% vode ostaje u rublju, dok je na 1600 iz njega isceđeno 50%.

POTROŠNJA VODE

Veća potrošnja vode povećava i potrošnju struje, jer iziskuje više energije za zagrevanje. Pored toga, cena vode kod nas nerealno je niska, i realno je očekivati da će voda drastično poskupeti u dogledno vreme. To se već desilo zemljama u našem okruženju gde su vodovodni sistemi privatizovani i prodati stranim vlasnicima, te su sada računi građana za vodu veći nego računi za struju. Zato nije zgoreg da bacite pogled i na ovu rubriku, i da odaberete aparat sa manjom potrošnjom vode. Pojedini modeli imaju opciju kontrole potrošnje vode.

BUČNOST

Poslednja rubrika u ličnoj karti mašine kazuje vam koliku buku izraženo u decibelima ista stvara, i to u dve situacije, pri normalnom pranju, i pri centrifugiranju. Sve ispod 50 dB(A) smatra se odličnim, 5056 dB(A) vrlo dobrim, 5662 dB(A) dobrim, 6270 dB(A) prosečnim, a iznad 70 dB(A) is podprosečnim.

PREDNJE ILI GORNJE PUNJENJE?

Mašine sa gornjim punjenjem (poklopcem) u prošeku troše 510% više struje, vode i deterdženta nego mašine sa prednjim punjenjem, iliti okruglim staklenim vratima sa prednje strane, kakve preovladavaju na našem tržištu. Jedina realna prednost prvih je ušteda prostora; ostale performanse, uključujući i količinu rublja, iste su.

KAZAN OD INOKSA ILI POLIPLEKSA / KARBORANA?

Bez obzira na to koliko vas prodavac ubeđivao u suprotno, kazani od metala (inoksa) trajniji su od plastičnih, izrađenih od polipleksa, karborana ili keramike, tvrdi Udruženje potrošača SAD, na osnovu izvršenih testova. Ipak, evropski proizvođači sve više se prestrojavaju na proizvodnju mašina sa plastičnim kazanima, jer Evropska Zajednica propisuje sve veću primenu karborana i polipleksa svake godine kao ekoloških, biološki razgradivih materijala, nasuprot neraspadljivom inoksu.