Home Vodič za kupovinu Vodič za izbor klima uređaja

Vodič za izbor klima uređaja

od Gigatron

Vodič za izbor klima uređaja

Bliži se vrelo leto, a već razmišljate kako ćete efikasno da se rashladite? Sigurno ste razmatrali kupovinu klima uređaja, ali vas je uvek odbijao veliki izbor i manjak informacija. Budite bez brige, mi ćemo vam pomoći da odaberete idealan klima uređaj za vaše potrebe.

Iako se izgled i princip funkcionisanja menjao tokom godina, klima uređaji postoje više od 50 godina, dok su cenovno postali prihvatljivi narodu u poslednjih par godina, a samim tim je porasla njihova popularnost. Ukratko ćemo objasniti princip funkcionisanja klima uređaja i objasnićemo pojmove koji se često pominju u specifikacijama.
Ovo su teme kojima ćemo se baviti u ovom vodiču:

Kako rade klima uređaji?

Klima uređaji hlade vazduh u prostoriji koristeći zanimljiv zakon fizike, pod nazivom fazna konverzija, koji kaže: Kada se tečnost konvertuje u gas, ona apsorbuje toplotu. Klima uređaji koriste faznu konverziju tako što specijalna hemijska jedinjenja (freon) isparavaju i kondenzuju se iznova i iznova u zatvorenom sistemu. Kada vruć vazduh kruži preko hladnog, ova jedinjenja apsorbuju toplotu dok prelaze iz tečnog u gasno stanje. Kako bi hlađenje bilo efikasno, klima uređaj ih ponovo vraća u tečno stanje koristeći visoki pritisak. U tom procesu, oslobađa se toplota koja se, zahvaljujući spoljašnjoj jedinici, izbacuje napolje. Kako se gas hladi, on se vraća u tečno stanje i onda se ceo proces ponavlja. Vrlo zanimljivo i jednostavno, zar ne?

Svi moderni klima uređaji su sa split sistemom, a to znači da se sastoje iz dva posebna dela – unutrašnje i spoljašnje jedinice. Obe jedinice imaju funkciju isparivača i kondenzatora, a funkcija se menja u zavisnosti od moda rada. Ukoliko klima hladi prostoriju, unutrašnja jedinica ima funkciju isparivača, dok spoljašnja ima funkciju kondenzatora. Kada se prostorija zagreva, ove jedinice zamene funkcionalnost – unutrašnja radi kao kondenzator, dok spoljašnja radi kao isparivač.

Koja je namena klima uređaja?

Osnovne namene klima uređaja su:

 • Hlađenje
 • Grejanje
 • Prečišćavanje vazduha (od dima, prašine i drugih nečistoća)
 • Odvlaživanje vazduha (održavanje određene vlažnosti vazduha, što čini vazduh prijatnijim)
 • Digitalni foto okvir – Zaboravite magnete na vratima frižidera, zahvaljujući ugrađenim čitačima memorijskih kartica, prikažite svoje fotografije u digitalnom obliku.

Šta utiče na izbor klima uređaja?

Kada smo prešli ove osnove, koje će neke zanimati, objasnićemo na osnovu kojih parametara se bira klima uređaj:

 • Veličina prostorije – najosnovniji parametar koji se gleda u toku kupovine klima uređaja. Ukoliko je prostorija veća, zahtevaće klimu većeg kapaciteta.
 • Termička izolacija
 • Površina koju zauzimaju prozori
 • Broj sunčanih dana u toku godine – izbegavati postavljanje spoljašnje jedinice na direktno sunce
 • Željene funkcije (tajmer, LED displej, inverter, itd.)
 • Energetska klasa

Manji uticaj može imati i broj osoba koji boravi u prostoriji, električni uređaji koji se nalaze u prostoriji (da li hlade ili greju), itd.

Koji kapacitet klima uređaja odabrati?

Kapacitet klima uređaja se meri u Btu (Britanska termalna jedinica) jedinici mere. Jedan Btu iznosi 1055 Džula i u pitanju je količina energije koja je potrebna za hlađenje ili zagrevanje jedne funte vode (0.45 litara) za jedan stepen Farenhajta.

Za lakši odabir kapaciteta klime navešćemo konkretne primere:

 • Prostorija od 20-35 metara kvadratnih – klima kapaciteta 9000 Btu
 • Prostorija od 35-60 metara kvadratnih – klima kapaciteta 12000 Btu
 • Prostorija od 60-80 metara kvadratnih – klima kapaciteta 18000 Btu
 • Prostorija od 80-110 metara kvadratnih – klima kapaciteta 24000 Btu

Imajte u vidu da su ovo proračuni za prostorije sa dve osobe, prozorima prosečne veličine, izolacijom i izloženosti suncu i da kapacitet potrebne klime varira u zavisnosti od parametara koje smo prethodno naveli.

Šta su energetske klase kod klima uređaja?

Energetska klasa predstavlja odnos dobijene toplote i potrošnje električne energije. Prema normama Evropske Unije, klima uređaji koji su u stanju da prenesu više od 3.2W toplote u zamenu za 1W potrošnje električne energije spadaju u A energetsku klasu. Kada klima uređaj greje, ova vrednost je 3.6W.

Energetske klase

COP koeficijent predstavlja odnos emitovane toplotne energije i utrošene električne energije. Dok EER koeficijent predstavlja odnos emitovane energije za hlađenje i utrošene električne energije.

Šta znači gas kod klima uređaja?

Kod klima uređaja koriste se razni gasovi koji se zovu jednim imenom – freoni. Oni se ne rastvaraju u vodi i inertni su, pa prodiru visoko u atmosferu. Oni se razlikuju po hemijskom sastavu, uticaju na ekologiju i vrsti uređaja u kojima se koriste.
Donedavno, korišćeni su CFC i HCFC gasovi, od kojih je najzastupljeniji R22, i oni se izbacuju iz upotrebe zbog zaštite ekološke sredine. Sada ih masovno zamenjuju freoni R407c i R410A, koji su ekološki i u skladu sa novom regulativnom Evropske Unije. Za krajnjeg korisnika razlika je u tome što klima uređaji sa R22 freonom najčešće spadaju u C, D ili F energetsku klasu, dok su klima uređaji sa R407C i R410A gasom uglavnom u A ili B energetskoj klasi.

Šta je inverter kod klima uređaja?

Kod klasičnih klima uređaja vazduh se uduvava punom snagom i one poseduju samo dva stanja – isključen i uključen. Napredniji klima uređaji sa Inverterom poseduju kontrolu brzine obrtaja motora kompresora radi regulacije protoka freona kroz sistem. Kako se dostiže zadata temperatura, pritisak u sistemu se smanjuje. Broj obrtaja motora kompresora se menja elektronskim putem i prilagođava uslova, što dovodi do toga da klima uređaj može da radi i na značajno nižim temperaturama ispod nule. Takva kontrola optimalnog protoka vazduha za rezultat ima manju potrošnju električne energije, duži vek trajanja uređaja, manji troškovi održavanja i značajno bolji rad u zimskom periodu.