Home Vodič za kupovinu Vodič za kupovinu frižidera

Vodič za kupovinu frižidera

od Gigatron

Vodič za kupovinu frižidera

Pri kupovini frižidera postoji nekoliko stvari o kojima treba voditi brigu. Između mnoštva različitih frižidera važno je odabrati model koji odgovara upravo Vama.

Prva stvar koju biste trebali napraviti jest izmeriti prostor koji ste predvideli za frižider, uzimajući u obzir i prostor potreban za otvaranje vrata. Potrebno je i odlučiti hoće li frižider biti ugrađen u svoj ormar ili će biti samostojeći.

Samostojeći hladnjaci su najpopularniji i najčešći izbor, a na Vama je odabir boje. Najpopularnije su bijela, crna i bež. Iako su nešto skuplji, hladnjaci od nerđajućeg čelika (inox) također su odličan izbor.

Veličina i zapremina

Zapremina frižidera (kapacitet, volumen) uobičajeno se izražava u litrama, a većinom iznosi od 85 litara kod kompaktnih frižidera do 850 litara onih obiteljske namene. Preporučljiva zapremina frižidera za dve osobe iznosi približno 250 litara, uz dodatnih pedesetak litara po svakom sljedećem članu kućanstva.

Mislite „zeleno“

Hladnjaci i zamrzivači su teški radnici. Znači da rade 24 sata na dan i koriste mnogo energije. A+ i A++ energetske klase pokazuju da frižider štedi 25%, odnosno 45% energije u odnosu na klasu A. Neki hladnjaci imaju dva odvojena motora, što još više može uticati na uštedu. Frižider ne bi trebalo postavljati blizu izvora toplote poput, npr. mašine za pranje posuđa jer će tada trošiti više energije.

Skladištenje

Hladnjaci nisu namenjeni upotrebi u garaži ili izvan kuće. Ne preporučuje se njihovo korišćenje u prostorima koji se ne greju.

VRSTE FRIŽIDERA

Frižider sa zamrzivačem u gornjem delu

Ovo je najčešća vrsta frižidera, sa zamrzivačem u gornjem delu, a rashladnim delom u donjem. Takvi hladnjaci obično imaju zapreminu od 180 do 580 litara i visine su oko 180 cm. Namenjeni su skladištenju namirnica jedne do četiri osobe.

Frižider sa zamrzivačem u donjem delu

Ovakav oblik kombinovanog frižidera postaje sve popularniji. Primetićete da ovakvi frižideri uobičajeno imaju manji kapacitet od onih sa zamrzivačem smeštenim na vrhu frižidera.

Side by Side frižider

Ovakav je frižider prvenstveno namenjen porodicama koje raspolažu velikim prostorom. Dolazi u nekoliko različitih modela, sa spremištima za led, vodu, te kućnim barom (piće u prednjem delu vrata). Mana je ovakvog frižidera što mu prostranost unutrašnjosti ne prati nužno povećane vanjske dimenzije.

French Door frižider

Oblik kombinovanog frižidera s krilnim otvaranjem vrata gornjeg, rashladnog dela te vratima zamrzivača na izvlačenje u donjem delu.

FUNKCIJE

Frost free ili No Fost

Frost Free je uvek preporučljiva opcija, a označava cikličko zagrejavanje rashladnog elementa, najčešće to znači pola sata grejanja na svakih šest sati hlađenja. Time se eventualne nakupine leda tope, a nastala voda odvodi se u poseban spremnik.

Fast freeze

Ovom tehnologijom dobivate mogućnost brzog zamrzavanja, u prvom redu svežih namirnica. Što se brže sveže namirnice zamrznu, u njima će ostati više vitamina, minerala i hranjivih stvari.

Child Lock

Child Lock funkcija sprečava decu u otvaranju vrata onemogućavajući tako nepotrebno trošenje energije ili grickanje između obroka.

Odeljak za vodu i led

Neki frižideri-zamrzivači imaju odeljak za hlađenje vode i automate za stvaranje leda pa se možete rashladiti na dodir dugmeta. Postoje dve vrste odeljka za vodu i led: prvi tip ima refill za vodu i posudu za led. Kod drugog tipa je frižider potrebno spojiti na izvor tekuće vode, stoga mu on mora biti u neposrednoj blizini, najčešće udaljen oko jednog metra.

Prostor za povrće

Hladnjaci-zamrzivači obično u dnu frižidera imaju 1 veliku ili 2 male plastične kutije posebno dizajnirane za skladištenje povrća ili salate.

Klimatske zone

Noviji modeli uključuju pretince za više različitih vrsta hrane. Za svaki od njih možete zasebno regulisati temperaturu, vlažnost i vreme pohrane, kako bi i meso i mlečni proizvodi bili uskladišteni prema specifičnim potrebama.

Vratašca za brz pristup

Kako svaki put ne biste morali otvarati celi frižider, neki modeli imaju ugrađene pretince s malim vratima kroz koja možete lako dohvatiti hladno piće ili neko drugo osveženje koje ste tamo pohranili.

Podesive police

Često kupujemo hranu koja dimenzijama ambalaže ne odgovara našem frižideru. Police frižidera mogu biti žičane ili staklene te se mogu prilagođavati po visini ili izvaditi.

Rešetka za vino i boce

Potražite frižider-zamrzivač s rešetkama za boce. One sprečavaju ispadanje boca iz vrata ili neodgovarajućih polica.

Nove visoko tehnološke funkcije koje se ugrađuju u frižidere:

  • LCD ekran – Koristi se za prikaz temperature, postavki alarma, zaključavanja…
  • Digitalni senzori – Javi će Vam o promenama temperature, otvorenim vratima…
  • LCD tablet za popis namirnica – Na njemu možete beležiti potrebne namirnice, a zatim ga poneti sa sobom u kupovinu i precrtavati stvari s popisa. Na njemu možete i ukućanima ostavljati pisane ili glasovne poruke.
  • Web pristup – Ako poželite potražiti recept ili poslati e-mail nekome od ukućana da ne zaboravi kupiti mleko na povratku kući.
  • Digitalni foto okvir – Zaboravite magnete na vratima frižidera, zahvaljujući ugrađenim čitačima memorijskih kartica, prikažite svoje fotografije u digitalnom obliku.