Home Vodič za kupovinu monitora

Vodič za kupovinu monitora

od Gigatron

Vodič za kupovinu monitora

Poštovani korisnici,

Na www.gigatron.rs možete pronaći širok spektar monitora, trudimo se da prikažemo sve uređaje koji su dostupni u svakom trenutku na tržištu Srbije. Vaša lokalna Gigatron radnja takođe ima širok izbor monitora gde možete napraviti pravi izbor. Osim toga, prijateljske crne majice su tu da odgovaraju na sva pitanja i pomognu da izaberete najbolji monitor shodno Vašim potrebama. A čak ako imate i problem sa našom cenom, tu smo da saslušamo I izađemo u susret kada je to moguće ili da predložimo drugi uređaj.

Kratki vodič za kupovinu monitora

Verovatno svakodnevno provodite dosta vremena pred monitorom, pa u slučaju da se odlučite da kupite novi, želite informacije koje vam pomažu da napravite najbolji izbor. Ovaj vodič vam olakšava da saznate što više. Od tipova ekrana do ključnih karakteristika i specifikacija – pokušaćemo da objasnimo sve što morate znati prilikom kupovine.

Kupujete novi monitor?

Kako planirate da koristite Vaš monitor? Odgovorite na to pitanje i na dobrom ste putu ka pronalasku savršenog monitora koji odgovara Vašim potrebama.

Osnovni rad na računaru

Za zadatke poput pregleda e-pošte, društvenih medija, surfovanje i plaćanje računa preko interneta, verovatno Vam neće trebati monitor visokih performansi sa mnogo dodatnih funkcija. U ponudi imamo mnogo monitora sa pristupačnim cenama, a to ne znači da morate da radite na malom ekranu. Čak su i monitori prosečne dijagonale (23″-24″) sa Full HD pristupačniji nego što mislite.

Monitor za više namena

Monitori sa više namena pružaju kvalitet prikaza i performanse koje su potrebne za svakodnevne aktivnosti, kao što je online slušanje muzike i gledanje filmova, deljenje fotografija i projekcija, video-konferencija i kreiranje unakrsnih tabela kroz razne programe. LED ili IPS monitor (pogledajte deo tipovi ekrana) sa Full HD rezolucijom dobro funkcionišu za višenamensku upotrebu. Ako kupujete veći monitor (27″ i više) ili monitor na dodir, on možete biti Vaš mali centar za kućnu zabavu.

Multimedija/Profesionalna upotreba

Fotografima, grafičkim dizajnerima, video producentima i drugim multimedijalnim profesionalcima treba monitor dizajniran za kreiranje sadržaja. To znači veći ekran sa bar Full HD ili Quad HD rezolucijom, sa više prostora na ekranu i vrlo detaljnim prikazom slika. Takođe, ne možete pogrešiti sa IPS panelom, preciznim bojama i širokim uglovima gledanja/prikaza. Ako uređujete filmove i video zapise, tražite monitor sa vremenom odziva od 5ms ili manje, da se smanje mrlje prilikom kretanja (blur) i prikaz ‘’duha’’, blagi trag koji ostaje na ekranu iz prethodne slike. Takođe, razmislite o prilagodljivim monitorima po pitanju kretanja.

Za igre

Igračima treba monitor sa kojim mogu pratiti brzinu i intenzitet današnjih igara. Preporučujemo bar Full HD rezoluciju, za vreme odziva od 5ms ili brži, osvežavanje od 60Hz ili brže, i ugao horizontalnog prikaza od 178° ili viši.

Vodič za kupovinu monitora

Tipovi panela (ekrana) – tehnologije

TN panel

TN panel

Daleko najpopularnija i najjeftinija panel tehnologija, uz izuzetke kod monitora koji koštaju 25.000. dinara ili manje, verovatno će biti opremljeni TN panelima. TN paneli imaju prednost ultrabrzog odziva (obično 2ms). Veliki nedostatak TN monitora su uski uglovi vidljivosti, relativno nizak nivo osvetljenja i smanjena reprodukcija boja.

VA Panel

VA Panel

Najčešće se javljaju kao PVA ili S-PVA paneli. VA ekrani imaju poboljšane uglove vidljivosti, u poređenju sa TN monitorima, bolju reprodukciju boja i obično imaju mnogo viši nivo osvetljenja. Ali, nažalost, vreme odziva panela VA i cena nisu toliko dobri kao kod TN panela. Često su popularni kod igrača igara i ljubitelja filmova, VA ekrani u totalu nude odlične performanse.

IPS

IPS

IPS (in-plane switching) monitori imaju dosta bolji prikaz ’’dubine’’ crne boje i precizniji prikaz boja nego većina LED ili LCD monitora, što ih čini super izborom za foto-uređivanje, dizajn i igranje igara. Takođe, nude širi-prikaz iz uglova, tako da slika izgleda izuzetno, čak i kada ne sedite direktno ispred njega.

LED

LED

LED (light-emitting diode) monitori pružaju odličan ukupni kvalitet slike. Pružaju svetlije slike i troše manje energije od tradicionalnih LCD monitora i obično imaju konstrukcijski tanji dizajn. Monitori u ovoj kategoriji su i dalje LCD, ali imaju unapređeno pozadinsko LED osvetljenje.

LCD

LCD

LCD (liquid-crystal display) monitori pružaju kvalitetne performanse, obično po povoljnoj ceni. Oni koriste tečne kristale da prenesu ono što vidite na ekranu, a oni su obično osvetljeni sa hladnim katodnim fluorescentnim lampama CCFLs (cold cathode fluorescent lamps).

Ekran osetljiv na dodir

Ekran osetljiv na dodir

Ekrani osetljivi na dodir su popularni za kućnu zabavu, posao i višenamensku upotrebu. Možete da se krećete kroz fotografije, igrate igre zasnovane na dodiru i pokretanje aplikacija dodirom ikonice na ekranu.

Izaberite tip panela:

Veličina ekrana

Kao i televizori, veličina ekrana monitora se meri po dijagonali. Kao što veličina ekrana ide gore, ide i cena, pa razmislite o tome koliko prostora imate kao i koliko želite potrošiti novca.

20″ i ispod

Ove su monitori sa razumnom cenom u poređenju sa kvalitetom performansama za pregled elektronske pošte, deljenje fotografija, korišćenje MS Office aplikacija i surfovanje internetom.

21″– 26″

Sve u ovom opsegu biće sjajno za upotrebu kako u kućnom okruženju tako i poslovnom. Gledanje filmova i TV emisija, igranje igara i prikaz dokumenata sa više stranica.

27″ i više

Monitori ove veličine nude ozbiljnu površinu za gledanje, ozbiljnim igračima i Profesionalnim korisnicima koji rade sa fotografijama, grafikom i video produkcijom.

Široki ekrani (Widescreen) i Ultrawide monitori

Danas su skoro svi monitori sa širokim ekranom, koji su bolji za pregledavanje velikih unakrsnih tabela. Imate više aplikacija otvorenih u isto vreme, i sve to dok surfujete internetom. Takođe, savršeni su za filmove i igre. Široki ekran monitora ima odnos stranica 16:9 ili 16:10, odnos širina/visina, mereno širina ekrana u odnosu na visinu.

Ultrawide monitori, prvi put predstavljeni 2013. godine, imaju odnos 21:9 širina/visina. Oni dosta olakšavaju prikazivanje više dokumenata u isto vreme ili postavljanje više prozora jedan uz drugi. Neki ultrawide modeli dolaze sa softverom koji omogućava da rasporedite sadržaj na ekranu na različite načine. Ultrawide monitori takođe nude neverovatno igračko iskustvo.

Veličina ekrana

Izaberite veličinu ekrana:

Rezolucija Rezolucija

Rezolucija

HD (1366 x 768) i HD + (1600 x 900)

HD i HD + rezolucija, je dostupna na 15″-20″ monitorima, pružaju sliku ok kvaliteta po povoljnim cenama.

Full HD (1920 x 1080)

Full HD rezolucija monitora ima rezoluciju ekvivalentnu 1080p HD televizorima. Kristalno jasna slika je super za svakodnevnu upotrebu i za gledanje filmova i video zapisa.

Quad HD (2560 x 1440)

Poznata i kao QHD, široka Quad HD ili WQHD. Donosi izuzetnu jasnoću slike, idealna za zahtevne aplikacije kao CAD, grafički dizajn i profesionalna fotografska i video uređivanja.

Ultra HD 4K (3840 x 2160)

Ponekad se naziva 4K ili UHD, 4K Ultra HD predstavlja vrh ponude. Sa četiri puta više piksela kao Full HD, skrojena za igre, visoke rezolucije za foto i video uređivanje i mnogo više prostora za višestruku primenu. Super je za napredne igrače, grafičke profesionalce i ljubitelje filmova koji žele da vide najsitnije detalje. Ljubitelji filma i igrači, pre nego što kupite, proverite koji je 4K sadržaj dostupan.

Da li tvoju grafičku karticu treba promeniti?

Uverite se da računar može da podrži vaš novi monitor, posebno ako vršite nadogradnju na Quad HD ili 4K Ultra HD. Ako kupite najnoviji monitor, ali imate računar koji je stariji, neće imati najbolji kvalitet slike. Proverite hardverske zahteve monitora da vidite da li Vaš računar ili grafičku karticu treba promeniti, radi potpunog uživanja u slici monitora.

Izaberite rezoluciju:

Kratki rečnik pojmova

Osvetljenje

Nivo osvetljenja je važan ako ćete koristiti Vaš monitor u sunčanom ili jako osvetljenom prostoru. Tipični nivo osvetljenja za monitore je 250 cd/m2 (candelas po metru na kvadrat), ponekad prikazan kao 250 nits. Ali, ako planirate da koristite Vaš monitor u prostoriji sa puno svetla, potražite monitor sa osvetljenjem preko 350 cd/m2.

Kontrast

Ponekad se naziva dinamički kontrast ili megakontrast, i predstavlja razliku između najbelje bele I najcrnje crne na ekranu. Proizvođači mere kontrast na različite načine, tako da nije potpuno realno poređenje.

Osvežavanje

Učestalost osvežavanja je koliko puta u sekundi računar osvežava sliku na ekranu. Većina monitora ima 60Hz učestalost osvežavanja, što znači da se nove slike generišu 60 puta u sekundi. Brže stope osvežavanja smanjuju kretanje mrlja, tako da što je veći broj, Vaša slika će biti glatkija. Ako ste igrač, potražite učestalost osvežavanja od 144Hz ili više.

Vreme odziva

Meri se u milisekundama, vreme odziva se odnosi na to koliko je potrebno piskelu da promeni svoju boju, ili u suštini, koliko brzo ekran može da promeni svoju sliku. Superbrzi odzivi, kao što su 2 ms ili manje, smanjuju prikaz kao duh, blagi trag levo na ekranu iz prethodne slike, kao i mrlje u filmovima sa brzim izmenama slika i igrama.

Ugao vidljivosti

Kada sedite pod uglom, umesto da ste direktno ispred monitora, da li ste primetili da boje slike imaju tendenciju da budu isprane ili da da se menjaju? Horizontalni i vertikalni prikaz uglova vam daje informaciju koliko daleko od centra, pod uglom, možete da gledate ekran pre nego što se degradira kvalitet slike. Ako planirate da pregledavate fotografije ili igrate igre sa više korisnika, odaberite monitor sa uglom prikazivanja od 178° ili većim.

Koja je najbolja veza računar – monitor?

Koja je najbolja veza računar

Morate proveriti monitor priključke i veze (konektore), ne samo da bi ga povezali na Vaš PC, nego i za priključivanje smartphone uređaja, kamera, Blu-ray plejera, kamkordera ili drugih uređaja.

HDMI

Većina monitora ima HDMI koji nosi video i audio signal. Super je za reprodukciju HD sadržaja iz Vašeg računara, Konzole za igru, Blu-ray plejera i drugih uređaja.

Display Port

Najbolji izbor za veoma visoke rezolucije i osvežavanje, Display port konektori nose video i audio signal kao I HDMI. Dok HDMI može preneti samo 4K Ultra HD na 30 fps (frejmova/slika u sekundi), Display port može da prenese ovu rezoluciju na 60 fps, i samim tim daje bolju sliku za brze igre i filmove.

DVI

DVI veze pružaju video signal sličnih karakteristika kao HDMI, ali obično ne prenose audio zapise. U rezoluciji koju podržavaju, podaci variraju. Neki tipovi DVI veza mogu da prenosu 1920 x 1200 rezoluciju, dok drugi tipovi mogu da prenesu i više.

VGA

Dok su HDMI, DVI i Display port digitalne veze, VGA koristi staru analognu tehnologiju. Mogu da prenesu visoke rezolucije I veliki broj slika u sekundi, ali nećete dobiti tako kristalno jasne slike što možete na primer sa DVI.

USB

Sa USB portovima na monitoru, možete priključiti svoj pametni telefon, digitalnu kameru, Blu-ray plejer, kamkorder ili druge uređaje i prikazati sadržaj na monitoru bez uključivanja računara.

Izaberite tip konekcije:

Dodatne funkcije

Navodimo par finih funkcija koje je zgodno imati.

Vesa standard

Ako planirate da postavite vaš monitor na zid ili nosač, potražite onaj koji je usaglašen sa VESA standardima. To znači da monitor ima industrijski standard rupa na zadnjoj strani za montažu. Uporedite težinu i VESA standard Vašeg monitora I nosača, da proverite da li su oni kompatibilni.

Ugrađena Web kamera

Za video razgovore sa porodicom i prijateljima ili video konferenciju sa kolegama.

Zvučnici

Nemaju svi monitori ugrađene zvučnike, pa dodajte ovu stavku na svoju listu za izbor monitora, ako planirate da koristite vaš monitor za Skajp, gledanja videa, slušanje muzike i druge audio aktivnosti. Svakako, zvučnke možete da kupite i odvojeno.

Ergonomske funkcije

Pogledajte monitore sa prilagodljivim funkcijama, kao što je pomeranje u raznim pravcima, tilt-napred nazad, swivel-rotacija oko ose do oodređenog stepena, podešavanje visine monitora i pivot opcija, koja vam dozvoljava da rotirate monitor (ekran) u uspravni položaj.

Dodatne funkcije

Kompletna ponuda web kamera:

Kompletna ponuda zvučnika: