Home Vodič za kupovinu šporeta

Vodič za kupovinu šporeta

od Gigatron

Vodič za kupovinu šporeta

Izbor odgovarajućeg šporeta će vam prvenstveno biti uslovljen gorivom koje koristi. Isti posao završavaju za isto vreme šporeti sa digitalnim displejom kao i oni bez njega, beli ili u inoks varijanti, a razlika u ceni, u oba slučaja je i više nego primetna.

Pre kupovine, sem iz ugla goriva, treba razmisliti kakav će šporet zadovoljiti vaše potrebe. Električni se proizvode sa klasičnim ringlama ili sa ravnom pločom ili indukcijskom pločom o čemu ćemo govoriti u posebnoj temi, a kombinovani najčešće imaju 2 električne + 2 gasne ringle i električnu pećnicu.

Širina šporeta u ponudi na našem tržištu je 50 i 60 cm. Uži modeli sa ravnom pločom su nešto skuplji jer se proizvode u malim serijama dok je većina običnih užih električnih šporeta jeftinija. Pažnju obratite na širinu prostora u koji ćete staviti šporet i da li imate potrebu za velikom ringlom koju imaju neki širi modeli.

OBIČNI ŠPORETI NA STRUJU

Imaju 4 ringle i to dve male i dve veće, promera 145 i 180 milimetara, ali širi modeli od 60 cm mogu imati jednu veliku ringlu promera 220 mm. Uz posuđe odgovarajuće veličine, ovakva grejna tela na običnim ili kombinovanim šporetima obezbeđuju da se toplota (odnosno električna energija) iskoristi na najbolji način.

Ringle su nezahvalne za čišćenje, ali zbog izdignutih ivica ploče iskipelo mleko neće iscureti na pod. Takođe su jeftinije za popravku ili zamenu.

Ravne keramičke ploče

I pored prodora na tržište nisu još uspele potpuno da potisnu obične ringle. Koriste se najčešće dve vrste materijala i to tzv. kero keramika i kera-šot ploča koja je kvalitetnija.

Ploče su ili crne i glatke — to je cera šot ili staklo keramika koja obično ima nacrtane bele tačkice i nije potpuno glatka na dodir, dva su proizvođača Ceran Shott i Eurokeran.

Obe su glatke i ravne i lakše su za čišćenje jer imaju ugrađene električne elemente ispod ravne gornje površine, ali su skuplje za održavanje jer su potrebna posebna sredstva za čišćenje koja ih neće izgrebati.

A da bi sprečili ogrebotine ne smete da povlačite posuđe po ploči (čak ni kada pravite kokice). Pre zagrevanja površina mora biti čista, a da ploča ne bi dobila crne ili sive mrlje, na vrelu površinu ne sme da dospe šećer ili sladak sirup, bakar ili aluminijum (posuđe ili folija).

Na ravnim pločama ćete videti lagano nacrtane konture ringli. Na pojedinim modelima neke od ovih kontura su crtane duplo jer postoje manja i veća ringla i mogućnosti uključivanja manjeg ili većeg prečnika grejača.

Takođe neki od šporeta imaju nacrtan ovalni produžetak ringle što znači da se tu može kuvati u posudama takvog oblika.

Neki modeli pored ovih ovalnih ili kružnih produžetaka imaju i zone grejanja koje obično postižu nižu temperaturu i služe da jelo ostane toplo do serviranja. Ova topla zona se može nalaziti i u sredini ploče.

Prilikom kuvanja, keramičke ploče zagrevaju nešto širu površinu nego što su nacrtane plotne, mada se brže zagrevaju od ringli na običnom šporetu.

Indikatori toplote na ploči pokazuju koja je plotna uključena. Po isključivanju se indikatori ne gase automatski, nego tek kada temperatura plotne opadne ispod 60°C, kako se ne bi opekli.

Iako je to preporučljivo i za šporete sa ringlama, u slučaju da se odlučite za modele sa keramičkom pločom moraćete pregledati vaše posuđe jer su ove površine zahvalne samo za korišćenje posuda sa potpuno ravnim i glatkim dnom.

KOMBINOVANI ŠPORETI

Obično imaju dve električne i dve plinske ringle mada se mogu naći i modeli sa tri plinske ringle. Sa plinskim ringlama imate više mogućnosti u odabiru prave temperature kuvanja, a zahvalne su i zbog izuzetno brzog zagrevanja.

Ove ringle se obično mogu odvojiti od šporeta i očistiti, ali je problem sa nečistoćama koje uđu u otvore za dovod gasa pa preporučujemo modele sa ringlicama kojima se podiže samo gornji deo.

Pećnice su i na ovim šporetima obično električne jer omogućavaju ravnomernije pečenje i veću sigurnost. Po evropskim standardima sada se izrađuju štednjaci sa sigurnosnim ventilima koji zatvaraju dovod gasa ako nema plamena.

Preporučujemo da u kupovini ovih šporeta odaberete modele sa električnim paljenjem jer kod njih ne postoji mogućnost curenja plina u prostoriju i lakši su za rukovanje. Kod proizvoda koji nemaju ovu opciju obično postoji mali prekidač sa strane ili pored komandnih dugmića koji se pritisne i tako pusti gas.

Većina modela ima predviđen priključak za plin i sa leve i sa desne strane, ali ipak obratite pažnju da li je tako i kod modela koji ste odabrali.

DODATNA OPREMA

Vremenom su neke stvari koje dobijate uz šporet postale uobičajene kao što je svetio u rerni ili bar rešetkasta pregrada koja može da posluži kao gril. Zavisno od ponude uz šporet ćete dobiti jedan, dva ili tri pleha — kod skupljih modela jedan od plehova može biti i od vatrostalnog stakla.

Pojedini modeli imaju metalni ražanj na kome može biti i dodatak za pečenje ražnjića, tzv. šašlik.

Pećnice sa ventilatorom ili bez njega.

Šporete u varijantama sa ovom fen (još ih zovu i turbo, ventilator, ili konvekcijske rerne) opcijom koja može da zameni ražanj — postiže isti efekat, imaju skoro svi proizvođači.

Ove rerne postižu uštedu električne energije do 25%, tj. i do 30% u nekim modelima, što je u stvari ušteda ne samo na energiji nego i na vremenu pečenja. Jedina zamerka je što ovo može da bude bučna opcija.

Većina šporeta na tržištu ima dupla staklena vrata, ali sve više proizvođača se trudi da obezbedi da se vrata ne zagrevaju previše, pa tako neki modeli Zanussi, Electrolux, Bosch, AEG imaju troslojna ili čak četvoroslojna stakla na vratima pećnice, tzv. hladna vrata.

Obratite pažnju u kupovini na stvari koje želite ili ne u svojoj kuhinji. Obični i kombinovani šporeti uglavnom imaju poklopac, dok ih modeli sa ravnom pločom nemaju.

Razlika u modelima je i u broju kontrolnih dugmića — tu su četiri standardna za ringle (kod jednog gorenje šporeta postoje samo dva dugmića za sve funkcije i za ringle i za pećnicu što smatramo komplikovanim za upotrebu ako se istovremeno koriste npr. dve ringle i pećnica), i dugmići koji se odnose na pećnicu.

Ovi dugmići za pećnicu kod ranijih šporeta su u sebi imali i funkcije regulacije temperature i načina pečenja (odozgo, odozdo ili gril što je još uvek prisutno kod najjednostavnijih modela) dok su sada to većinom izdvojene komande.

Kao pomoć domaćicama u većini šporeta još uvek postoji i dugme sa satnim mehanizmom koji se oglasi nakon vremena na koje ste dugme podesili. Jednostavnija izvedba po isteku predviđenog vremena zvoni kao alarm (zujalica) ili je ta funkcija prenesena na digitalni displej koji može u nekim slučajevima i sam da isključi rernu. Mogućnost odloženog početka pečenja i samoisključivanje pećnice može biti velika pomoć ali su ove opcije dosta skuplje.

Dugmići za temperaturu pećnice vas mogu zbuniti jer ćete primetiti tragajući za pravim šporetom da neki imaju oznake 50 – 100… – 250 stepeni celzijusa a neki brojeve od 1 do 10 (Milan Blagojević Smederevo MBS po licenci Artur Martin).

Maksimalnih 250 stepeni je u stvari 10 kod ovih drugih a većina proizvođača u uputstvu daje napomene za korišćenje različitih temperatura u pripremi jela. Ne obeshrabrujte se sa receptima jer u dosta knjiga postoje i napomene za pećnice sa ovakvom temperaturnom skalom.

Preskočite one modele kojima se rerna teško ili uz škripu otvara jer to vremenom ne postaje bolje. Sloboda Čačak bi trebalo da se pozabavi ovim pitanjem jer se pećnice teško otvaraju, ali ni MBS nije bolji jer se kod njihovih šporeta rerne suviše lako otvaraju skoro da vrata padnu kad se otvore. Preporučljivo je da rerna dopušta širi pogled u unutrašnjost radi bolje preglednosti hrane.

Čišćenje pećnice

Nije ugodna pomisao, ali proizvođači se trude da razmišljaju i o tome. Pećnice koje sa same čiste, u stvari postižu temperaturu od oko 500 stepeni i nama ostaje samo da obrišemo prašinu koja ostane od toga. Postupak se zove piroliza i preporučujemo modele kod kojih postoji bravica na vratima, kako se ne bi prekidao ovaj postupak.

Rerne pri tome troše oko 25% više energije, ali ukupna potrošnja energije ostaje ista jer pećnice sa pirolizom imaju bolju izolaciju, a nije zanemarljivo da se pri korišćenju čiste pećnice toplota bolje koristi. Pritom modeli koji ovako zagrevaju pećnicu imaju jaču konstrukciju, te je za očekivati i njihovo duže trajanje.

Katalitičko čišćenje se vrši u toku pečenja i svodi se na to da se para odvodi ventilacijom van šporeta (iznad ako ima filter za paru ili da se samo šporet stavi blizu prozora koji ćete otvoriti u toku pečenja. Ovako čišćenje nije bez mrlja ali rerna se neće zaprljati nakon jednog pečenja.

Postoje još neki načini čišćenja koje proizvođači nazivaju Aqua clean, Hydro-clean i slično, pri kojima se postupa na sledeći način: ulijete malo vode (0,2-0,5/) i po potrebi sredstvo za čišćenje i uključite rernu na taj program.

Temperatura pećnice se podiže, a para koja se stvara rastvara masnoće i pa se fleke lakše brišu. Brisanje je opet ručno, tako da sem što imaju bombastične naslove, nisu vam neophodni, ovo možete i sami da uradite u bili kom šporetu.