Svi dobro znamo kako odlaganje ostataka hrane i drugog organskog otpada ume da bude iritirajući i ne baš prijatan posao. Skupljanje iznutrica, ljuski i ostataka mesa, ribe, voća i povrća, u kese koje se cede u vašoj kanti za smeće – zna da zada dosta muka. Rešenje za ovaj problem su drobilice, to jest aparati čija je osnovna svrha usitnjavanje organskog otpada. Jednostavnim puštanjem vode iz slavine i bacanjem otpadaka u sudoperu svi ostaci hrane zauvek nestaju iz vaše kuhinje.
Prvu kućnu drobilicu razvio je arhitekta Džon Hames, još davne 1927. godine, kako bi svojoj supruzi olakšao svakodnevne kuhinjske poslove. Prve masovne instalacije počele su u Americi pedesetih godina prošlog veka, da bi danas većina američkih domaćinstava posedovala ovaj uređaj. Evropljani su takođe prihvatili ovaj trend i od devedesetih godina na ovamo broj ugrađenih drobilica se konstantno povećava. U današnje vreme ovaj aparat je neizostavni deo svake moderne kuhinje.
Princip rada drobilica
Drobilica otpada se montira ispod kuhinjske sudopere, čime postaje njen sastavni deo. Ona predstavlja hidrauličnu vezu sudopere i odvoda, što znači da sva tečnost i čvrste materije moraju prvo proći kroz drobilicu.
Kuhinjski otpad se, pod mlazom tekuće vode, stavlja u drobilicu, odnosno komoru za mlevenje. Posuda ili komora, sastoji se od jedne rotirajuće ploče koju pokreće motor. Na ovoj ploči su montirane pokretne čeljusti za mlevenje, koje melju otpad do najsitnijih delova, manjih od 2 mm. Tako usitnjen otpad prolazi kroz proreze na prstenu za mlevenje i ide dalje u kanalizaciju. Drobilica radi sve dok ne čujemo samo tipični zvuk motora i vode. Nakon toga potrebno je pustiti vodu da teče još nekih desetak sekundi, kako bi se iz komore za mlevenje isprale naslage čije bi zadržavanje moglo dovesti do stvaranja neugodnih mirisa.
Drobilica otpada može se koristiti isključivo za odlaganje organskog otpada, kao što su: ostaci voća i povrća, riblje i druge sitnije kosti, testenine, ljuske od jaja, ostaci od mesa i orašastih plodova. Nikako nije preporučljivo stavljanje predmeta od tvrdih materijala u drobilicu, poput plastike, stakla i keramike.
Neka vaša kuhinja zablista
Drobilica otpada vam omogućava lako i jednostavno uklanjanje organskih ostataka hrane, bez bojazni da će doći do začepljenja odvoda. Sada možete bezbedno i higijenski spirati posuđe posle ručka direktno u sudoperu, ništa ne odlažući u kantu za otpatke. Širenje neprijatnih mirisa, fleke, sakupljanje štetočina i stvaranje bakterija ostaju ružna prošlost. Takođe, samim tim što u trenutku možete da se rešite ostataka hrane, uvek ćete imati više prostora na radnom pultu.
Posedovanjem ovog uređaja ne samo da ćete podići nivo higijene u vašoj kuhinji već ćete pozitivno uticati i na životnu sredinu. Istraživanja pokazuju da organski otpad predstavlja 25% ukupnog kućnog otpada. Razlaganjem prehrambenih proizvoda oslobađa se gas metan, koji zagađuje vazduh i doprinosi stvaranju efekta staklene bašte. S druge strane, u mnogim zemljama postrojenja za prečišćavanje vode posebno su projektovana da filtriraju čestice hrane koje ovim putem stižu iz vaše drobilice. Filtrirani otpad se često pretvara u đubrivo koje se koristi u poljoprivredi, čime se izbegava zagađivanje vode i stvaranje gasova koji zagađuju vazduh.
U našoj ponudi nalaze se drobilice proizvođača Franke, koji je vodeći proizvođač kuhinjskih sudopera, slavina, sanitarne opreme, kafe aparata, ugradnih rerni i ploča… Veoma važnu ulogu u proizvodnom lancu ovog brenda čine upravo drobilice za kuhinjski organski otpad, čijom se upotrebom lako, brzo i efikasno rešava problem kuhinjskog smeća.
Pogledajte kompletnu ponudu Franke drobilica.